Sofie Andersson: Byggprojektledare med fokus på relationer

Woman smiling at camera (Sofie Andersson)

Sofie är generalisten som ser till helheten och styr projektet i rätt riktning för att nå kundens uppsatta mål. Energi och inspiration hämtar hon i dialogen med kollegorna.

Sofies bana till byggbranschen gick via Lunds Tekniska högskola och civilingenjörsutbildningen inom väg- och vatten. På arbetsmarknadsdagarna ARKAD fick hon kontakt med NIRAS och blev erbjuden att skriva sitt examensarbete med ämnet - Projektledaren, ledarskapet och mentorskapet.  Examensarbetet ledde till en anställning som byggprojektledare och Sofie fick även möjlighet att fortsätta sitt arbete med att utveckla mentorskapet inom sitt affärsområde Management. Idag har hon arbetat upp fyra års erfarenhet som projektledare, projekteringsledare och byggledare och är numera även certifierad Kontrollansvarig enligt PBL.

Hur är det att arbeta på NIRAS?

”Det är roligt och lärorikt, och jag gillar verkligen att NIRAS har en så familjär anda och stor tilltro till sina medarbetare. Mina arbetsuppgifter är utvecklande och jag har stor variation på mina arbetsdagar då jag har möjlighet att jobba med spännande kunder inom både privata och offentliga sektorn och deras samhällsnyttiga ombyggnads- och nybyggnadsprojekt.

Vi är också ett starkt team som stöttar och hjälper varandra i stort som smått, och det är riktigt givande att få vara med i affärsområdets utveckling nu när vi är inne i en väldigt målinriktad och fokuserad utvecklingsperiod. På NIRAS får jag verkligen möjlighet att ägna en del av min tid åt verksamhetsutvecklande frågor, som är ett område jag tycker är superkul och brinner lite extra för. Exempelvis har jag varit nationell kvalitetsansvarig för vårt affärsområde i några år och jag är med i en samordningsgrupp där vi fokuserar lite extra på hur vi som byggprojektledare ska bli ännu mer kompetenta och framgångsrika. Detta är bara några av många exempel på att om intresset finns så finns också möjligheterna – vilket är en av NIRAS största styrkor!”

Du jobbar idag som byggprojektledare, vad skulle du säga är en viktig egenskap för att lyckas i rollen?

”Jag skulle säga att kommunikation och stort fokus på relationerna i projektet är viktigt eftersom vi utöver det byggnadstekniska faktiskt jobbar med människorna i projektet. För mig är det viktigt att alla projektmedlemmar jobbar i samma riktning och ju bättre vi lär känna varandras styrkor desto effektivare och framgångsrikare projekt får vi. Mitt arbete som projektledare handlar mycket om planering och samordning samt avstämningar via telefon och möten för att kontinuerligt följa upp hur det går för mina projektmedlemmar. Samtidigt passar jag på att säkerställa att de har vad de behöver för att kunna arbeta vidare och leverera det som de är specialiserade på. Jag är mer en generalist som ser till helheten och styr projektet åt rätt riktning för att nå våra och framförallt kundens uppsatta mål.”

Har du något riktigt drömprojekt?

”För mig är drömprojektet ett projekt där kunden önskar att jag tar helhetsansvaret som deras representant och projektansvarige för deras mest inspirerande projekt från ett vitt papper till färdig byggnad. Vi har precis fått in ett stort projekt som bidrar till samhällsnyttan kombinerat med bostäder här i Malmö. I projektet kommer jag ges möjlighet att arbeta med mycket erfarna kollegor då vi är helt team offererat, så den utmaningen ser jag verkligen fram emot att vi tar oss an.”

Var hämtar du inspiration till ditt arbete?

Att prata med mina kollegor är det bästa sättet att göra mig inspirerad! Att få diskutera ett komplext projekt med en erfaren kollega vid fikabordet tycker jag är otroligt underskattat och absolut det roligaste och mest givande sättet att lära sig och erhålla ny kunskap. Jag upplever att jag har utvecklats mycket både på ett personligt och arbetsmässigt plan under mina fyra år på NIRAS. Detta märker jag framförallt när jag befinner mig i situationer som jag tidigare tyckte var utmanande, att jag nu känner mig bekväm och trygg i dessa.”

Var ser du dig själv om fem år?

”Då leder jag större och mer komplexa projekt och det vore också roligt att få tänka mer pedagogiskt och lära upp nya förmågor som biträdande projektledare. Jag har ju varit kursledare i bugg i många år så någon nytta ska jag väl ha av min erfarenhet som danslärare. Jag hoppas också få möjligheten att fortsätta att utveckla mitt arbete och intresse för verksamhetsfrågor och jag skulle gärna se mig själv i rollen som teamledare om fem år.”