Escalator lit up by red lights
Daniel Vestergaard från NIRAS på det helt nya hotellet Radisson Red i hjärtat av Aarhus
Nyhet

Fem minuter innan öppettiderna för det nya Radisson Red hotell i Aarhus

Ta en promenad runt hela nya Radisson Red-hotellet, som snart öppnar dörrarna för de första gästerna i Århus.

10. jul 2020

Det är snart de första gästerna flyttar in på det helt nya hotellet Radisson Red i hjärtat av Aarhus. Dagen för överlämnandet av det färdiga hotellet närmar sig och konsulten Daniel Vestergaard från NIRAS har just tagit en rundtur i det nästan färdiga hotellet för att få koll på fel och utestående tillsammans med kunden.

Högtrycksarbete pågår för att göra allt klart för öppningen, där det helt nya hotellet välkomnar gästerna för första gången. Daniel Vestergaard står i det som snart kommer att bli hotellets restaurang. Runt honom slingrar stora röda lädersoffor som delar rummet i mindre, små intima rum. Rummet är upplyst av gyllene lampor och rummet smälter samman med det stora atriet i en stor oval specialdesignad bar.

I alla hörn arbetar hantverkarna med de sista finesserna. Städpersonalen rengör de färdiga rummen och tar bort spår av byggnadsdamm. Som tur är hinner vi med, säger Daniel, men han döljer inte heller att det är några saker som måste falla på plats inom kort. Daniel har varit byggkonsult för projektet sedan september 2018 och ser mycket fram emot att hotellet öppnar snart.

Inte bara ett tomt skal

"Det har varit ett mycket spännande projekt, som också har varit lite annorlunda än när vi vanligtvis är konsulter," förklarar Daniel. "Normalt överlämnar vi en byggnad, som ett tomt skal där allt fungerar, men här överlämnar vi ett färdigt hotell, där vi också har varit ansvariga för inredningen av alla möbler," förklarar Daniel. "Vi var tvungna att följa arkitekternas designförslag och hitta interiörer som passade både pris och stil."

Plötsligt kommer hög popmusik ur restaurangens högtalare. Den blir avstängd och musiken kommer igen. Den här gången från en annan vinkel och sedan igen från ett helt annat rum. Daniel förklarar att de testar att allt IT och AV fungerar. Underleverantören av AV sticker fram huvudet och säger glatt att allt nu fungerar som det ska - och till och med en hel timme innan deadline. Daniel kan sätta ytterligare ett kryss på sin lista över saker som nu är i ordning.

För Daniel har detta projekt varit en av höjdpunkterna i hans karriär som byggkonsult. Att ha ansvaret för ett så stort och spännande projekt mitt i Aarhus har gjort det extra intressant. Det har också varit ett projekt där Daniel har varit tvungen att dra nytta av många av NIRAS särskilda kompetenser. I synnerhet har inomhusklimat och ventilation varit en viktig faktor eftersom hotelloperatören ställer stora krav på kundkomfort.

Eftersom hotellet är ett ombyggnadsprojekt har det krävt speciallösningar för att skapa önskad ventilation i redan befintlig byggnad. Dessutom har det behövts bollning med konstruktionskunniga, VVS och el samt inte minst commissioning, eftersom hotelloperatören också ställer stora krav på dokumentation och driftsplaner.

Har jobbat från topp till botten

Daniel går runt på hotellets fem våningar, varav de fyra översta är helt färdiga. Man har medvetet arbetat för att få våningarna färdiga uppifrån och ner. På detta sättet kan man "i princip" säkerställa att efterföljande leveranser av t.ex. möbler, IT och AV kan fungera obehindrat av hantverkare och underlätta överdragandet till operatören. Allt ses i eleganta grå, svarta och röda nyanser kompletterade med trä och gröna växter. Lappar på dörrar till rum visar att rummen är rengjorda och inredda efter möbellistan som gjordes för varje rum.

På första våningen besöker Daniel ett av de nästan färdiga rummen. Naturligtvis är stilen som på resten av hotellet med grått, svart och rött som fundamentala färger. Brist på sängkläder och ett konstgjort djurhuvud av träbitar på golvet i hörnet indikerar att rummet bara saknar de sista 1-2% för att vara klart. Känslan av att vara Down Town Aarhus förstärks av de stora fönstren med utsikt över rådhusparken, AROS och Frederiks Allé.

Nu ser Daniel fram emot att få slut på det arbete han har gjort under de senaste åren. De nödvändiga tillstånd och godkännanden är nästan klara och hotellet kommer snart att överlämnas till kunden och hotelloperatören. Daniel tar en promenad ner i rulltrappan, som badas i ett starkt rött ljus och hamnar i hotellets foajé. Väggarna är klädda med svartvita urbana foton och doften av ny inredning hänger fortfarande svagt i luften. Samma intryck kommer de framtida gästerna att möta inom kort när de kommer in på hotellet för första gången, när de sista synliga spår av hantverkare är borta.