Det nybyggda skolhuset för Långbrodalsskolans nominerades till Årets Stockholmsbyggnad.
Nyhet

Långbrodalsskolan nominerad till Årets Stockholmsbyggnad

Det nybyggda skolhuset för Långbrodalsskolans elever lånar sin organisation och sina former från den befintliga högresta nationalromantiska huvudbyggnaden från 1915 men är utförd med moderna beständiga material för att hålla över tid.

30. apr 2018

Årets Stockholmsbyggnad är en årlig tävling arrangerad av Stockholms stad där stockholmarna själva utser sin favorit bland de tio finalisterna. Gemensamt för byggnaderna är att de alla färdigställts under 2017.

NIRAS Arkitekter har ansvarat för att skapa en nybyggnad till den snart hundraåriga grundskolan i Älvsjö i Stockholm. Resultatet blev ett spännande möte mellan gammalt och nytt där den moderna och hållbara titanzinkplåtsbyggnaden samspelar med den gamla skolan byggd i 1920-talets nationalromantiska stil. Nybyggnaden är en tolkning av vår tids mål, krav och förutsättningar med avseende på arkitektur, pedagogik, tekniska lösningar och tillgänglighetsanpassning.

Uppmärksammat projekt

Juryns kommentar om Långbrodalsskolan:

”En nästan pittoresk byggnad till sin volym som samtidigt är både originell, lekfull och funktionell. Det är positivt med en skolbyggnad som bygger en stark identitet kring en skolmiljö, vilket inte är helt vanligt idag.”

NIRAS Arkitekter och Långbrodalsskolan nominerades även till PLÅT-priset 2018 för sitt unika uttryck där titanzinkplåt har använts för att ”svepas som en hud” kring byggnaden från nock till sockel.

Rösta på Långbrodalsskolan som Årets Stockholmsbyggnad 2018 här [http://www.stockholm.se/asb]. Vinnaren presenteras vid en ceremoni i Stockholm den 7 juni.