Gavlarna har ljus grafisk betong så att huset från den vinkeln ser ut litegrann som en uppskuren prinsesstårta.
Långbrodalsskolans nybyggnad

Prinsesstårta i plåtskrud

”Som en bit uppskuren prinssesstårta”. Så beskriver arkitekten Långbrodalsskolan. En toppmodern byggnad, helt klädd i titanzink från nock till sockel, med bandtäckning i tre olika bredder.

18. dec 2017

För att möta det växande antalet nya elever i stockholmsförorten Älvsjö fick Aperto, som är en del av NIRAS, uppdraget av utbildningsförvaltningen och SISAB att rita den nya skolbyggnaden intill den snart hundra år gamla Långbrodalsskolan.

– Vi analyserade den gamla skolan, med sin speciella och tidstypiska arkitektur, och funderade på hur vi skulle relatera till den. Skulle vi efterlikna den eller särskilja oss? Vi bestämde att det skulle synas att det var ett nytt hus, byggt på 2010-talet, säger handläggande arkitekt för projektet på Aperto - en del av NIRAS.

Modernt med referens till det gamla

Den nya skolan som växte fram är en modern, 82 meter lång byggnad i två våningar plus vind. Ett brant tak, med 45 graders lutning, skapar både en referens till den gamla skolan, som har samma taklutning, och ger en möjlighet att utnyttja alla kvadratmetrar i huset. På vinden inryms nämligen ett rörelserum för de yngsta eleverna och dusch- och omklädningsrum för både elever och personal. Både fasad och tak är klädda i en mörkt grå titanzink.

– Vi valde titanzink eftersom vi ville ha ett modernt uttryck och samtidigt ett hållbart material. En sådan här fasad kräver extremt lite underhåll och står emot en hel del okänslig hantering som det ju kan bli på en skolbyggnad, säger Pernilla Fjellestad som utformade fasaden tillsammans med Tomas Skoglund, arkitekt.

Men det räcker förstås inte enbart med hållbarhet, estetiken är också viktig. Därför valde arkitekterna på Aperto - en del av NIRAS, att rita en fasad där tre olika, lodräta bandbredder, mellan 150 och 600 millimeter breda, löper från takfot till sockel. Vid takfoten möter fasaden taket som är gjort i samma material och med samma bandbredder.

– Det skapar en rörelse från sockeln upp till nock och ner på andra sidan. Falsarna bryter även upp fasaden på ett fint sätt och skapar en rytmik och skuggverkan i den långsmala byggnaden. Det var också viktigt för gestaltningen att falsarna anslöt och linjerade med den oregelbundna fönstersättningen.

– Vi ville att fasad och tak skulle se ut som ett vackert skinn över hela byggnaden och jobbade mycket med att ge byggnaden tyngd och volym genom utformningen av takets och långsidornas fasadmaterial och genom val av mörka kulörer. På gavlarna bröt vi av med ljus grafisk betong så att huset från den vinkeln ser ut litegrann som en uppskuren prinsesstårta.


Utdrag ur artikel i Plåt & Vent Magasinet nr 11 2017. Läs artikeln i sin helhet här.