Michael blev projektledare efter två års utstationering i Sverige

Michael Ludwigsen Milu Niras (1)

Civilingenjör Michael Ankjær Ludwigsen fick smak på projektledning efter en utstationering på NIRAS kontor i Stockholm. Nu ligger fokus på kunddialog snarare än konstruktionsberäkningar.

den 22 april, 2021

Som projektledare hjälper Michael Ankjær Ludwigsen till att hantera en stor fasadrenovering på en läkemedelsfabrik i Kalundborg i Danmark. Arbetet är en utmaning eftersom fabriken med mycket strikta hygienregler är i full drift under renoveringen. Michael kommer att samordna arbetsprocesserna med snickare, tekniska inspektörer och produktionspersonal. Det kräver ordningssinne, och att han väljer rätt lösning första gången.    

Detta med projektledning var något han mer eller mindre halkade in på av en slump. Michael har tio års erfarenhet som konstruktionsingenjör men plötsligt fick han längtan ut och ville uppleva NIRAS utanför huvudkontoret i Allerød. Det ledde två år senare honom och hans familj till företagets kontor i Stockholm där en brant inlärningskurva vänligt tog emot honom.

”För det första arbetade kollegorna i Sverige inte alls med beräkningar utan uteslutande med projekt- och byggledning. Arbetskulturen var annorlunda och ja, språket var lite svårt i början”, säger Michael.

Den avgörande prövningen var ett byggmöte med 17 svenska entreprenörer efter att han hade varit i Sverige en månad. Michael var moderator och föredragande samtidigt som han var tvungen att sätta sig in i projektet som var i full gång.

”Jag var den nya killen i klassen med min knaggliga svenska, men som tur var gick det bra”, berättar Michael.

Fortsätter på projektledningsspåret
Vistelsen i Sverige skapade ett nytt perspektiv för Michael – nämligen att han hemma i Danmark ville fortsätta på samma bana, med projektledningsspåret.

”Jag upptäckte att jag kunde påverka projektet från en annan vinkel genom att ge råd om vilken väg kunden borde ta. Jag gillar att samarbeta med människor och styra en process för att göra den så optimal som möjligt för kunden och alla samarbetspartner”, förklarar Michael.

Utstationering påskyndar utvecklingen av unga talanger
Som mentor för unga talanger är NIRAS koncerndirektör Mads Søndergaard alltid positiv när de uttrycker en önskan om att utvecklas genom utstationeringar på företagets utländska kontor.

”Det finns två uppenbara fördelar med dessa utstationeringar. För det första påskyndar de utvecklingen av unga talanger som Michael. För det andra bidrar utstationeringarna till att skapa tätare samhörighet inom NIRAS och över kontors- och nationsgränserna. Vi är ett nätverksbaserat konsultföretag där interaktionen mellan kollegor är en förutsättning för att vi ska kunna leverera de bästa projekten till våra kunder”, säger Mads Søndergaard.

Michael arbetar nu som projektledare inom industrin med god erfarenhet från byggbranschen i Sverige.

”Det betyder mycket för mig som yngre anställd att arbeta på ett företag med så många olika karriärmöjligheter och att jag fick den här chansen att utvecklas och bli projektledare. Om man vill prova något annat är det ju en fördel för alla parter att det kan ske på samma arbetsplats”, säger Michael.

Läs också