Kiruna with snow seen from above
White Arkitekter
Nyhet

Staden som kommer att flytta

15. aug 2016

Långt upp i norra Sverige, där norrskenet är som skarpast, ligger Kiruna. Uppbyggt runt den lokala järnmalmsgruvan, attraherar Kiruna turister från hela världen. Turisterna kommer för att skåda det vackra, dansande gröna ljuset som syns över hela himlen en klar natt eller för att besöka det berömda ishotellet.

Stadens centrum måste ryckas upp från sina rötter, och flyttas tre kilometer. En av världens största järnmalmsgruvor är placerad under staden. Hus och mark söder om stadens centrum har redan börjat spricka.

"Det händer eftersom gruvan utökas under centrum. Genom att flytta centrum tre kilometer kommer staden att vara säkrad för lång tid” säger analyschefen Thomas Hellström, NIRAS.

Kirunas nya stadskärna kommer öka omsättningen

Det har inte bara beslutats att flytta den utsatta stadsdelen, utan det har även beslutats att skapa en helt ny stadskärna.

“Idag är Kirunas stadskärna splittrad. Att samla affärer, restauranger, kultur och nöjen i Kirunas nya stadskärna kommer att öka attraktiviteten för kirunabor och besökare” säger Thomas Hellström.

Genom att flytta klädbutiker till mitten av gågatan, attrahera nya affärer till stadskärnan och koncentrera restauranger och kultur till det nya stadstorget, kommer staden att attrahera fler besökare och vi bedömer att omsättningen kommer att öka betydligt.

Tillsammans med två andra konsulter har Thomas gjort ett förslag på hur stadskärnans huvudstråk ska utformas. Totalt planeras ca 20 000 kvadratmeter med affärer, restauranger, kulturupplevelser runt Kirunas 250 meter långa nya gågata.

”Vi har diskuterat om gågatan ska vara övertäckt eller inte. Jag har varit i Kiruna i januari då temperaturen var minus 35 grader, men så låga temperaturer inträffar bara under korta perioder. Så på det stora hela så ger det en större upplevelse om gågatan är utomhus”, säger Thomas Hellström.

Uppförandet av den nya stadskärnan har påbörjats, Kirunas nya stadshus byggs nu. Butiker och andra verksamheter planeras att flytta in år 2020.