Malmö stad har varit med och utvecklat SEplan

Malmö stad har en särskild relation till SEplan. De har nämligen varit med oss från allra första början och stöttat i utvecklingsarbetet av SEplan. I dag arbetar ett 30-tal kommunanställda i plattformen som hjälper staden att effektivisera sina processer för detaljplaner.
Robert Weidacher Hsiung är verksamhetscontroller på Malmö stad. Han är även kommunens systemansvarige för SEplan. Robert minns tillbaka till 2020 när han och kollegorna kom i kontakt med NIRAS för första gången.
– Vi hade besök av NIRAS i ett annat ärende och fick höra om DKplan (den danska motsvarigheten till SEplan) i förbifarten. Vi hade länge varit på jakt efter ett handläggarstöd för den digitala planprocessen och såg en möjlighet med DKplan, säger Robert.
Kort därpå inleddes ett samarbete mellan Malmö stad och NIRAS i form av ett utvecklingsprojekt. Målet med projektet var att lansera SEplan på den svenska marknaden, och Malmö stad gick in som partner till NIRAS.
Robert berättar att de såg en möjlighet att påverka och bevaka utfallet kring den lagstiftning som togs fram gällande digitala detaljplaner.
– Vi ville ha det här verksamhetsstödet och genom NIRAS fick vi sitta med på möten med Boverket och Lantmäteriet där de nya reglerna för digitala detaljplaner diskuterades. Det var väldigt spännande att få vara en del av det.
Under projektets gång fick Malmö stad hjälpa till med den svenska anpassningen av SEplan och bland annat göra översättningar i systemet och testa produkten.
Robert berättar att den absolut största nyttan Malmö stad ser med SEplan är att kunna strukturera upp all information och ha den samlad på ett och samma ställe.
– Vi är en så pass stor kommun med en stor ärendemängd. Vi ville ha ett system för att strukturera upp den informationen. Med hjälp av API* kan vi ta ut tidplaner för varje enskild detaljplan, få koll på hur många ärenden vi har just nu och om det stämmer överens med den förväntade bilden, säger Robert och fortsätter:
– Att vi har kontroll på ärendeinformationen gör att vår ledning kan fatta rätt beslut och resurssätta och planera på bästa sätt framåt. Det är betydligt lättare att få fram den data som chefer och politiken kräver med SEplan än tidigare. Vi får även vinster i nästa led i form av handläggning. Det är en trygghet att ha all data på ett ställe.
Sedan sommaren 2022 är Malmö stad inte längre partner till NIRAS utan har ett avtal precis som övriga kommuner. Robert ser att de kommer fortsätta nyttja SEplan.
– Vi vill vara systemoberoende i den mån det går och använder SEplan tillsammans med andra Business Intelligence-system. Vi har tidigt varit övertygade om att SEplan är en bra lösning och det är därför vi fortsätter vara kund. Det finns saker som vi fortfarande hoppas ska utvecklas. Vi skulle önska en konkret handlingsplan som är rimligt tidsatt. Det gäller att hänga med i vad andra leverantörer gör på marknaden, säger Robert.
*API: Ett API, eller application programming interface, används för att överföra data fram och tillbaka mellan programvaror på ett formaliserat sätt.