Building facade of the Långbrodals school, Sweden

Långbrodalsskolan i Älvsjö

Innovativ nybyggnation gör plats för fler elever

När Långbrodalsskolan i Älvsjö behövde göra rum för fler elever fick NIRAS Arkitekter i uppdrag att komplettera med en intilliggande skolbyggnad. Resultatet blev ett spännande möte mellan gammalt och nytt.

Långbrodalsskolan har utgjort en plats för lärande för Älvsjös skolelever under drygt hundra år. När behovet av fler skolplatser ökade var det NIRAS Arkitekter som fick förtroendet av Sisab att skapa en ny skola med ett modernt uttryck som ska hålla i många år framöver.

Den nya skolbyggnadens volymer har 45-gradiga taklutningar, vilket är en blinkning till den intilliggande nationalromantiska skolbyggnaden vars volymer har just denna vinkel. Fasad och tak utfördes med en mörkgrå titanzinkplåt, ett tåligt material som kräver minimalt underhåll. Titanzinkplåt är mjuk och följsam till sin karaktär till skillnad från annan plåt som kan uppfattas kall och hård. Långsidesfasaderna utfördes med tre individuella bredder av plåt med falser som går obrutet från mark till nock enligt en repeterad princip. Plåten går runt hörn och möter gavlarnas insida där konstverket ”rökning förbjuden” av konstnären Rebecka Bebben Andersson är utformat i en ljus, grafisk betong. Konstverket är en del av Stockholms stads satsning på offentlig konst.

Miljösmart placering

Den nya skolbyggnaden är indragen och placerad längs gatan för att harmoniera med områdets typologi vilket även innebar att det krävdes minimalt med sprängnings- och schaktningsarbete. Detta minskar den miljöpåverkan som ofta sker under byggnationer.

Skolans plats är också noga utvald med tanke på ljusfallet och förhållandet mellan koncentration och rörelse.  Mot norrsidan finns utrymmen för koncentrationskrävande verksamheter och mot den soliga rastgården ligger utrymmen för lek och rörelse. Det innebär även att problemet med regleringen av solljus och värmeinstrålning blir mindre.

Byggt för framtiden

Invändigt valde arkitekterna att använda sig av naturmaterial som kan återvändas och nötas under lång tid, så som kalksten, lönnträ, läder och metall. De textilier som användes i lokalerna är tillverkade i material som ull och lin. Den neutrala basen samspelar med naturliga kulörer som ljunglila, alggrön och duvblå. Detta ger ett naturligt vackert uttryck samtidigt som lokalerna är slittåliga och anpassade för många kommande år av lek och lärande.