Hållbart byggande i praktiken – Matilda visar vägen

Matilda Gunnesson visste tidigt att hon ville arbeta med teknik och som byggprojektledare på NIRAS är det precis det hon gör. Hon lär sig något nytt varje dag och brinner särskilt för hållbart byggande.
Matilda Gunnesson är byggingenjör med sex år i bagaget på NIRAS Stockholmskontor. Hon deltog i ett mentorskapsprogram under sitt sista utbildningsår och det var mentorn Emma som fick henne intresserad av projektledning.
– Emma jobbade på NIRAS och verkade ha världens roligaste jobb! Det var så värdefullt att få umgås med henne och höra vad en projektledare gör inom bygg. Efter examen kontaktade jag henne och sa att jag ville söka jobb hos dem, säger Matilda.
Hon blev erbjuden en anställning och sedan dess har Matilda hunnit arbeta i en mängd olika projekt. Allt från skolor, förskolor och simhallar till restauranger, kontor och fotbollsplaner.
Enligt Matilda finns det en tjusning i att projektleda både större och mindre projekt:
– I de större projekten är vi flera roller som samverkar i projektorganisationen, men i mindre projekt sitter jag ofta på flera stolar. Då kan jag vara projektledare, byggledare, kvalitets- och miljösamordnare och projekteringssamordnare i ett.
Det ställer krav på att vara kommunikativ och lyhörd inför beställarnas önskemål, berättar Matilda.
”Nu har jag jobbat så länge att jag kan gå runt och peka på flera fastigheter som jag har jobbat med runtom i stan, det är en härlig känsla!”
Ett av de projekt som Matilda arbetar med för tillfället är en upprustning av en stor kommersiell fastighet i centrala Stockholm. Projektet befinner sig i förstudiefas och det är fullt fokus på olika utredningar.
– Just nu försöker vi skapa oss en övergripande bild av allt, det är ett 30-tal hyresgäster som berörs så det är många intressenter att ta hänsyn till. Att leda ett projekt av den här storleken, mitt i city, är verkligen spännande, säger Matilda.
Hon berättar att åren på NIRAS har gett henne chansen att växa i sin yrkesroll. Hon har fått ta mycket ansvar och uppmuntrats till att testa på nya saker. Ett område Matilda brinner lite extra för är hållbart byggande.
– NIRAS har låtit mig genomgå en utbildning inom hållbart byggande och jag går på olika seminarier för att hålla mig ajour. Byggbranschen är mitt uppe i att ställa om till att bli mer hållbar. Det är en lite annorlunda process där vi behöver tänka till och inte bara gasa på. Jag tycker det är en väldigt spännande och viktig omställning, säger Matilda.
Ett projekt som Matilda är särskilt stolt över är upprustningen av ett kontor med målet att nå 100 procent återbruk – alltså att inte använda några nyproducerade material alls. Det ställde höga krav på både kreativitet och ett nytt sätt att tänka.
– Det var ett otroligt roligt projekt att leda. I stället för att fråga oss ”vad vill vi skapa?” började vi med ”vad har vi att arbeta med?” och ”hur kan vi använda det på bästa sätt?”. Det krävde ett helt annat angreppssätt, berättar Matilda och fortsätter:
– För vissa tekniska delar, som elinstallationer där säkerhetskraven är särskilt strikta, behövde vi göra undantag från återbruksmålet – men i övrigt kunde vi hålla oss helt till återanvänt material.
Slutresultatet landade på cirka 95 procent återbrukade varor och att kunden var mycket nöjd.
Matilda förklarar att de flesta beställare har en hållbarhetspolicy och någon typ av mål för sin klimatpåverkan. Det finns även lagkrav för klimatberäkningar.
– Alla i branschen vill ställa om och bli mer hållbara, men många kämpar med att nå dit – särskilt när budgeten är begränsad och man måste balansera flera krav samtidigt. Därför handlar det ofta om att tidigt i processen lyfta rätt frågor och tillsammans fatta genomtänkta beslut, säger Matilda.
Matilda berättar att hon lär sig något nytt varje dag på NIRAS och att hon värdesätter den fina kontakten hon har med kollegorna. Det är en blandad grupp med olika erfarenheter och en prestigelös kultur.
– Vi är en jättefin grupp, i vissa projekt kan du bli ganska ensam i projektledarrollen, då är det värdefullt att kunna byta erfarenheter med varandra. Vi bidrar med lärdomar och hjälps åt hela tiden, säger Matilda.
"I återbruksprojekt som det här får vi verkligen möjlighet att arbeta strategiskt med resurseffektivitet från början och visa hur man kan göra hållbara val utan att kompromissa med funktion eller kvalitet."