Njord-konsortiet väljer NIRAS som rådgivare för anbud på energiö i Nordsjön

Offshore Wind

NIRAS kommer att vara rådgivare till ett konsortium bestående av ACCIONA, Boskalis, DEME och MT Højgaard International, gemensamt kallat Njord Group. De fyra företagen ska tillsammans ta fram ett anbud på den planerade energiön i Nordsjön för Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som är en projektutvecklare på uppdrag av investerarkonsortiet VindØ.

den 4 januari, 2022

NIRAS har precis blivit utvald som rådgivare av konsortiet Njord Group, som ska ta fram ett anbud på världens första energiö. Ön ska etableras i Nordsjön, 10 mil från den danska västkusten, där det finns perfekta förutsättningar för att producera grön energi med vindkraftverk.

Njord Group-konsortiet består av de fyra ledande internationella företagen ACCIONA, Boskalis, DEME och MT Højgaard International, som tillsammans har omfattande expertis inom havsbaserade vindkraftverk, offshore- och marina strukturer.

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) är projektutvecklare för investerarkonsortiet VindØ, som består av Pension Danmark, PFA och Andel.

Vi är mycket stolta över att NIRAS har blivit vald som rådgivare till ett konsortium av företag av den här kalibern. Vi ser fram emot att kunna bidra med vår expertkunskap till utvecklingen av detta banbrytande projekt i den gröna omställningen”, säger Carsten Heine Lund, senior vice president på NIRAS.

Energiön förväntas kopplas till havsbaserade vindkraftverk med en total kapacitet på 10 gigawatt. Dessutom kommer ön att ha ett innovationscenter med möjlighet att lagra energi och en Power-to-X-anläggning samt en hamn och anläggningar för drift, underhåll och boende för utstationerad personal.

Starka kompetenser inom marina projekt, havsbaserade vindkraftverk och hållbarhet

Det råder ingen tvekan om att vår expertis inom marina projekt matchar kompetensen hos våra partners mycket väl. Vi har tidigare arbetat med flera av dessa företag i olika projekt, både i Skandinavien och internationellt, och vi har mycket goda erfarenheter från dessa samarbeten", säger Christoffer Truelsen, vice president på NIRAS.

NIRAS har arbetat med ett stort antal vindkraftsprojekt till havs runt om i världen och har en gedigen expertis inom havsbaserade och marina konstruktioner. Utöver det har NIRAS även stor erfarenhet av alla relevanta miljöfrågor, inte minst om påverkan på havsmiljön.

"Hållbarhet är djupt rotat i vårt DNA och därför passar Energiö-projektet perfekt med NIRAS mångåriga erfarenhet av stora marina projekt, samt vårt arbete med den gröna omställningen", förklarar Carsten Heine Lund.

Carsten Heine Lund

Carsten Heine Lund

Senior Vice President

Allerød, Denmark

+45 6020 1916

Christoffer Truelsen

Christoffer Truelsen

Vice President

Allerød, Denmark

+45 2546 1850

Realising your sustainable potential

© NIRAS Sweden AB

  • Hantverkargatan 11B 112 21 Stockholm Postadress: Box 70375 107 24 Stockholm Fakturor i pdf-format: nirasinvoice@niras.se Fakturafrågor: nirasfinance@niras.se Peppol ID: 0007:5561756197 Momsregistreringsnummer: SE556175619701
  • T: +46 8 503 844 00
  • info@niras.se

Organisationsnummer: 556175-6197