Danska erfarenheter av förorenade områden gör skillnad på svensk marknad under tillväxt

Img 0562

NIRAS har under många år arbetat med förorenade områden i Danmark. Nu har turen kommit till Sverige där marknaden för undersökningar och sanering av markföroreningar är i kraftig tillväxt.

den 29 augusti, 2018

Danmark har haft stort fokus på förorenade områden under längre tid än Sverige. NIRAS miljöavdelning i Stockholm, Linköping och Malmö drar därför stor nytta av de danska erfarenheterna inom området. Idag är NIRAS med i flera stora ramavtal inom området för markföroreningar i Sverige och det beror till stor del på att NIRAS danska konsulter har byggt upp expertis på området under åren.

”Att svenskarna har fått större fokus på förorenade områden har öppnat en dörr för att vi kan utnyttja alla våra erfarenheter från Danmark i Sverige. I Danmark har vi kommit längre än i Sverige när det kommer till markföroreningar. Av den anledningen utgör vi en viktig spelare på marknaden och har redan vunnit flera stora svenska uppdrag,” säger Inger Asp Fuglesang, affärsområdeschef på NIRAS i Danmark.

NIRAS delar med sig av sin kunskap på NORDROCS

Nästa vecka ska NIRAS experter inom förorenade områden delta på konferensen NORDROCS 2018. En kommitté för konferensen har mot bakgrund av ett antal abstracts utsett NIRAS till att hålla i sju presentationer. Danska och svenska kollegor kommer gemensamt att dela med sig av sin kunskap från de många projekt som de samarbetat i. Affärsområdeschef för den svenska miljöavdelningen, Tomas Hjorth, ser en stor potential i den svenska marknaden framöver.

”Tack vare vårt samarbete på tvärs över Skandinavien har vi genomfört åtskilliga projekt med metoder som är både innovativa och nya på den svenska marknaden. Flera av resultaten kommer vi att presentera på den kommande konferensen i Helsingör i Danmark. Detta lockar både kunder och nya medarbetare,” säger affärsområdeschef, Tomas Hjorth och fortsätter:

”På samma sätt som vi i Sverige utnyttjar den värdefulla knowhow som våra danska kollegor besitter bidrar vi med vår kunskap inom sanering av sediment i hamnområden på den danska marknaden.”

NORDROCS hålls den 3-5 september i Helsingör. På konferensen kommer många av de mest framstående konsulterna och forskarna inom förorenade områden att vara representerade. Presentationerna kommer att handla om allt från hållbar jordhantering till fluorescerande spårämnen, dynamiska PFAS-undersökningar och mycket mer.

Vill du veta mer?

Tomas Hjorth

Tomas Hjorth

Vice President, Business Unit

Stockholm, Sweden

+46 8 545 533 05

Inger Asp Fuglsang

Inger Asp Fuglsang

Consultant

Allerød, Denmark

+45 4810 4269

Se också