Projekt

Nytt järnvägsprojekt i Norge: Åtgärder för godstrafik på Dovrebanan

Dovrebanen Cargonet El 14 David Gubler

NIRAS har just vunnit ett rådgivande uppdrag i Norge avseende järnvägsprojektet "Åtgärder för godstrafik på Dovrebanan" för Bane NOR. Dovrebanan går från Eidsvoll norr om Oslo till Trondheim.

den 30 oktober, 2020
  • Sektorer: Infrastruktur
  • Länder: Norge
  • Klient: Bane NOR

NIRAS har vunnit ytterligare ett rådgivningsuppdrag för ett järnvägsprojekt i Norge. Det handlar om projektet "Åtgärder för godstrafik på Dovrebanan" för Bane NOR.

Dovrebanan går från Eidsvoll, som ligger cirka 70 km norr om Oslo, över Dombås till Trondheim. Banan är en av de mest trafikerade och lönsamma järnvägslinjerna i Vys (tidigare Norska Statliga Järnvägar - NSB) nät.

Järnvägen är enkelspårig, med tvåspåriga övergångsställen, där tåg i de två riktningarna kan korsa

Möjlighet till längre godståg

Projektet innehåller analyser för se vilka möjligheter det finns att bygga ut ett 30-tal övergångsställen, så att sträckan framåt kan trafikeras av längre godståg.

Bland de undersökta övergångsställena kommer cirka 5 att väljas ut, som kommer att undersökas närmare. Det talas om en utredningsfas, eller skissprojekt, med möjlighet till en teknisk översiktsplan, vilket kan innebära ett specifikt projektförslag för hur utbyggnaden ska ske.

Högsta möjliga utvärdering av Bane NOR

NIRAS erbjudande fick högsta möjliga utvärdering av Banes kvalitet NOR. Projektet landades genom ett nära samarbete mellan NIRAS järnvägsexperter i Danmark och Norge. NIRAS utnyttjade sin expertis inom järnvägsområdet i både Danmark och Norge, och samarbetet mellan specialisterna i de två länderna har visat sig resultera i ett antal vinnande erbjudanden och uppgiftslösningar, med vilka Bane NOR har visat stor tillfredsställelse.

Direktör för NIRAS Norge Theis Rasmussen är också mycket nöjd med att ytterligare ett projekt har tillkommit. "Vi ser fortfarande att ett av våra största prioriterade områden ger vinster, och det kan vi alla vara stolta över", säger han.

”Vi har utvecklat ett mycket bra samarbete där vi mobiliserar rätt kompetens i en blandning av danska och norska resurser – vi ser mycket fram emot det nya projektet och arbetar tillsammans med våra duktiga norska kollegor”

Jan Kragerup, NIRAS projektledare

Vill du veta mer?

Theis Tarp Rasmussen

Theis Tarp Rasmussen

Senior Vice President

Oslo, Norway

+45 2321 5452

Se också:

Realising your sustainable potential

© NIRAS Sweden AB

  • Hantverkargatan 11B 112 21 Stockholm Postadress: Box 70375 107 24 Stockholm Fakturor i pdf-format: nirasinvoice@niras.se Fakturafrågor: nirasfinance@niras.se Peppol ID: 0007:5561756197 Momsregistreringsnummer: SE556175619701
  • T: +46 8 503 844 00
  • info@niras.se

Organisationsnummer: 556175-6197