Han brinner för en effektiv och klimatvänlig infrastruktur i hela Skandinavien

Theis Tarp Rasmussen (1)

Affärschef för infrastruktur Theis Tarp Rasmussen älskar att dra stora linjer. Det gör han så bra att miljontals norrmän kommer snabbare, säkrare och hållbarare från A till B med hjälp av nya vägar och järnvägar.

Att bygga vägar och järnvägar kan verka som ett uppdrag med en fast formel. Det är det i princip också, men formeln är inte identisk från land till land. Det vet Theis Tarp Rasmussen, som är affärschef för infrastruktur i Norge. Han är dansk men bor och arbetar i Norge, där NIRAS sedan 2016 har stärkt sina aktiviteter med flera stora infrastrukturprojekt och en årlig omsättning på över 60 miljoner kronor.

Det senaste uppdraget är att bygga ut järnvägen mellan Drammen och Kobbervikdalen, och Theis erfarenheter visar att om du vill bygga järnvägar och vägar i Norge så måste du vara närvarande.

Annorlunda natur och friluftsliv i Norge

Det är naturligtvis stor skillnad på att bygga infrastruktur i Danmark och i Norge. Landskapet i Norge är till exempel helt annorlunda. Det skapar utmaningar.

”Rent projekteringsmässigt är det framför allt topografin – bland annat att förstå själva det norska landskapet – som är utmanande. Norrmännen använder också sin natur mycket mer aktivt, och du måste tänka in eventuell påverkan på friluftslivet redan från början i projekteringen”, säger affärschefen.

Motiverad av tillväxt som skapar värde

Theis är motiverad av att utveckla verksamheten och se möjligheter, och på kontoret i Oslo finns tolv infrastrukturmedarbetare, varav fyra är utstationerade från Danmark. Han brinner för tillväxt, men tillväxten ska skapa värde för kunderna och ge medarbetarna yrkesmässiga utmaningar så att de kan utvecklas.

Det ger en hektisk vardag, men Theis känner sig bara utmanad av tiden. Det ska nämligen också finnas tid över i vardagen att vara en engagerad man och pappa i familjen som består av två barn på fyra månader respektive tre år.

Yrkesmässigt utvecklar sig Theis genom att förstå affärsmekanismerna och ständigt vara kundens bästa rådgivare. Den duktiga och unga affärschefen har haft en brant karriärkurva. På några få år har han ackumulerat kunskap och erfarenhet som andra skulle behöva flera år att inhämta.

Uppskattar den skandinaviska miljön

Under de norska infrastrukturprojekten uppskattar Theis den skandinaviska miljön där han samarbetar med duktiga kollegor från Norge, Danmark och Sverige. Han ser det som en styrka att NIRAS utvecklar sig till en skandinavisk rådgivare snarare än en dansk, eftersom Norge exempelvis har prioriterat många miljarder på att utveckla och förbättra landets infrastruktur. 

 ”NIRAS befinner sig på en spännande resa med att utvecklas till en stor skandinavisk rådgivare, och jag tycker redan att vi har kommit långt. Fördelen med att arbeta över de skandinaviska landsgränserna är att vi lättare kan hjälpa varandra i hektiska perioder. Utmaningen kan vara att man inte är helt uppdaterad på varje lands väg- och järnvägsregler, men det finns alltid kollegor som har rätt kompetens för nästa uppgift”, säger Theis.

Ring om du vill vara med

Och Theis vill gärna ha fler duktiga medarbetare i sitt team.

 ”Jag behöver fler projektledare och specialister som gärna vill ha ett nära samarbete med våra norska kunder. Fortsatt tillväxt är beroende av att vi är fler medarbetare på kontoret i Oslo. Ring till mig om du vill vara med i vår spännande utveckling”, uppmanar Theis på sitt charmiga dansk/norska språk.

Vill du veta mer?

Theis Tarp Rasmussen

Theis Tarp Rasmussen

Senior Vice President

Oslo, Norway

Utbildning och årtal för utbildning – Ingenjör 2009

Anställd i NIRAS sedan – 2009

Kontakt