Internationell tunnelexpert med smak för utmaningar

Mdim 1 (1)

Grekland, England, Förenade Arabemiraten, Qatar och Danmark. Marios Dimitriadis har bytt hemland fyra gånger i jakt på utmanande projekt. Han arbetar med tung, underjordisk infrastruktur – ju mer avancerat desto bättre.

”Att bygga en tunnelbana handlar inte bara om tunnelbyggen. Mitt område är tung infrastruktur med fokus på det underjordiska anläggningsarbetet.”

Marios Dimitriadis är en erfaren tunnelexpert med en internationell vision. Han sitter i ett ljust mötesrum på NIRAS huvudkontor i Allerød och berättar om sin karriär. 

”Jag tycker att de riktigt svåra ingenjörstekniska utmaningarna är enormt intressanta. När vi talar om underjordiska anläggningsarbeten för urban infrastruktur finns det alltid tekniska hinder som vi ingenjörer måste hitta lösningar på. Tunnelbyggen kräver en god förståelse för hur byggnader samverkar med underjorden. En bra dag på jobbet är när jag hittar lösningar på dessa typer av komplexa utmaningar,” säger Marios Dimitriadis.  

Marios har många bra dagar på jobbet. Han arbetar nämligen på ett storskaligt tunnelprojekt i Köpenhamn och dessutom på en mycket komplex gångtunnel som ska löpa under en av de mest trafikerade vägarna i Bangkok. 

"Jag trivs verkligen bra här. Det går bra för tunnelavdelningen som växer och vi arbetar med några riktigt krävande projekt. Jag tycker om att vara en del av denna utveckling."

Marios Dimitriadis

Fullföljer tekniska utmaningar

Marios Dimitriadis växte upp i Thessaloniki i Grekland. Efter att han hade avslutat sin utbildning som civilingenjör och gjort värnplikt 2003 började han arbeta för ett lokalt företag. Men under 2005 uppstod en karriärmöjlighet på Atkins och han flyttade därför med sin fru till London. Familjen bodde sex år i London och Mario blev under tiden befordrad till senior tunnelingenjör och tog parallellt ytterligare en examen vid Imperial College London.   

2011 flyttade familjen för andra gången på grund av ett 18-månaderskontrakt i Dubai och redan 2012 var det dags för ’hemland nummer fyra’ i form av Doha i Qatar. Här arbetade Marios i nästan sju år med att bygga den nya metron i Doha som blev klar 2019. 

Då uppstod en karriärmöjlighet på NIRAS tunnelavdelning:

”Jag besökte NIRAS huvudkontor i Danmark och tyckte om ledningens strategi och vision för företagets tunnelavdelning. Dessutom upptäckte jag genast att NIRAS har en riktigt fin arbetsmiljö med en god kultur och trevliga kollegor. Så det var inte något svårt beslut för mig. Och mitt första intryck inte har förändrats sedan dess,” säger Marios Dimitriadis.  

Flyttar för fjärde gången

Marios tackade ja till jobbet på NIRAS och bytte ännu en gång hemland från Qatar till Danmark med sin fru och numera två barn. 

 ”När det gäller att flytta mellan olika länder känner jag mig som en expert nu.  Det är förstås inte lätt – särskilt inte när man har barn. Men i Danmark kan vi tänka oss att bo länge. Det är ett land som skapar goda möjligheter för familjer med barn.”

"Jag trivs verkligen bra här. Det går bra för tunnelavdelningen som växer och vi arbetar med några riktigt krävande projekt. Jag tycker om att vara en del av denna utveckling."

Vill du veta mer?

Marios Dimitriadis

Marios Dimitriadis

Head of Department

Allerød, Denmark

+45 4299 9213

Se också